, ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Σοβαρό πρόβλημα νερού

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

Σε οριακά επίπεδα φτάνουν, άλλη μια χρονιά, τα περιθώρια ύδρευσης των περισσότερων νησιών του Αιγαίου, κυρίως των Κυκλάδων, ενώ διανύουμε ήδη το χρονικό «φιλέτο» της τουριστικής περιόδου.
 , , Σε πολλές περιπτώσεις, από τις βρύσες σπιτιών και ξενοδοχείων τρέχει γλυφό νερό, αλλού οι αναγκαστικές ή προληπτικές διακοπές είναι καθημερινές, ενώ ακόμη και σήμερα καραβάκια-υδροφόρες ξεκινούν από το Λαύριο για να γεμίσουν τις άδειες δεξαμενές ορισμένων νησιών και τα βυτία διανέμουν πόσιμο νερό σε κάποιους οικισμούς.

Τα τελευταία χρόνια, οι υδάτινοι πόροι του Αιγαίου εξαντλούνται, ενώ η ζήτηση αυξάνεται και η προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες βασίζεται κυρίως σε μικρά εργοστάσια αφαλάτωσης, τοπικά φράγματα και λιμνοδεξαμενές. Η επιτυχία, πάντως, δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη, ειδικά για χρονιές όπως οι δύο τελευταίες, που οι ταμιευτήρες νερού δεν γέμισαν, λόγω λειψυδρίας.

Η πιο οργανωμένη διαχείριση υδάτων γίνεται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (λειτουργούν 20 ΔΕΥΑ στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο), που συχνά υποστηρίζουν τεχνικά και τα δίκτυα άλλων περιοχών του ίδιου νησιού. Ακόμη κι αυτές όμως λειτουργούν υπό άνισους όρους, αφού συχνά δεν διαθέτουν εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου του νερού, προσωπικό, επάρκεια ρεύματος και χρηματοδότηση.

Μια επιχείρηση

Εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Διονύση Ξένου, είναι πως η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών σχετίζεται με την επάρκεια υδάτινων πόρων. «Γι' αυτό, στόχος της ΕΥΔΑΠ είναι να υπάρξει μια ισχυρή επιχείρηση διαχείρισης των νερών, κάτι που είναι αδύνατο με τις μικρές διασπασμένες επιχειρήσεις. Ηδη εκπονούμε μελέτη με το Πολυτεχνείο και υπολογίζω πως στο τέλος του χρόνου θα έχουμε συγκεκριμένους στόχους και δράσεις».

Στο μεταξύ, πάντως, η πραγματικότητα καταγράφεται ενδεικτικά ως εξής:

*Από 55 δημοτικές γεωτρήσεις υδρεύεται η Πάρος, που καθημερινά χρειάζεται 14.500 κυβικά μέτρα (κ.μ.) νερού (4.000 κ.μ. το χειμώνα).

Η περιοχή της Παροικιάς έχει καλής ποιότητας νερό, αλλά όχι αρκετό και γίνονται διακοπές υδροδότησης κάθε μέρα, ενώ διανέμεται νερό και με υδροφόρα βυτία. Στην περιοχή της Νάουσας υπάρχει επάρκεια, αλλά το νερό είναι γλυφό.

*Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ Πάρου, Νίκος Παπαευσταθίου, εξηγεί ότι στο παρελθόν γινόταν υπεράντληση υδάτων μέχρι που προκλήθηκε υφαλμύρωση. «Οι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι με νέες γεωτρήσεις θα βρεθεί πόσιμο νερό αλλά πήραμε και έγκριση για κατασκευή μιας μονάδας αφαλάτωσης 1.000 κ.μ.». Στόχος της επιχείρησης είναι η δημιουργία εργαστηρίου μικροβιολογικού ελέγχου, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει 15-20 εκατ. δρχ.

*Στη Μύκονο λειτουργεί ένα από τα λίγα παρόμοια εργαστήρια, αλλά έχει μόνο ένα βιολόγο που παίρνει καθημερινά δείγματα για ενδεικτικούς ελέγχους, κάνει χλωρίωση και επιβλέπει τη λειτουργία των διυλιστηρίων που καθαρίζουν το αντλούμενο νερό.

*Ο τεχνικός προϊστάμενος της ΔΕΥΑ Μυκόνου, Κ. Κουνάνης, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ύδρευσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, παρά τα οριακά αποθέματα.

Οι ανάγκες του νησιού καλύπτονται από δύο φράγματα συνολικής χωρητικότητας 3.900.000 κ.μ. νερού, που σήμερα έχουν μόλις 350.000-400.000 κ.μ., μια μονάδα αφαλάτωσης 1.000 κ.μ./ημέρα και μια υδροφόρα που φέρνει 2.000 κ.μ. κάθε δεύτερη μέρα, ενώ στις 15 Αυγούστου αναμένεται η έναρξη λειτουργίας δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης.

Η αφαλάτωση, ωστόσο, εξαρτάται από τη ΔΕΗ και οι διακοπές ρεύματος στο νησί είναι πολύ συχνές. Οπως λέει ο κ. Κουνάνης, από τα κενά ηλεκτροδότησης έχουν καεί 5 κινητήρες της μονάδας αφαλάτωσης και συνεχώς χαλάνε οι αντλίες λυμάτων.

*Στο δήμο Ερμούπολης Σύρου, το νερό παράγεται αποκλειστικά από την αφαλάτωση.

*Δεν είναι, όμως, πόσιμο γιατί αυτό θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος που ο δήμος δεν μπορεί ακόμη να αντιμετωπίσει, εξηγεί ο γ.δ. της ΔΕΥΑ, Γιώργος Βακούνδιος. Το κυβικό νερού κοστολογείται κλιμακωτά 350-1.000 δρχ., ενώ στους άλλους δύο δήμους, Ανω Σύρου και Ποσειδωνίας, φτάνει και τις 2.000 δρχ. επειδή εξασφαλίζεται κυρίως από γεωτρήσεις και υδροφόρα.

Η αφαλάτωση είναι η μόνη δυνατότητα που διαβλέπουν στο νησί, ειδικά όσο η συγκεκριμένη τεχνολογία γίνεται φθηνότερη.

*Από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα περιβαλλοντικών μελετών για την ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων και βιολογικό καθαρισμό της Σαντορίνης, που έγινε πριν από χρόνια, το μόνο που πραγματοποιήθηκε είναι ο βιολογικός καθαρισμός της Οίας. Η ίδια κοινότητα έχει τη μοναδική μονάδα αφαλάτωσης και το υπόλοιπο νησί έχει γλυφό νερό.

*«Η ΔΕΥΑ Θήρας θα προσπαθήσει να προωθήσει άμεσα τουλάχιστον την αφαλάτωση του γλυφού», λέει ο διευθυντής Ακης Χαϊδάκης, «προτού φτάσουμε στο σημείο να αφαλατώνουμε κατευθείαν θαλασσινό νερό, που θα έχει τεράστιο κόστος».

Καλύπτονται για φέτος

*Με εκ περιτροπής χρήση των γεωτρήσεων, ένα ταχυδιυλιστήριο και μια μονάδα αφαλάτωσης που θα παραδοθεί στις 20 Αυγούστου, θα βγάλει το φετινό καλοκαίρι η Ιος. Η λιμνοδεξαμενή Μυλοποτάμου, χωρητικότητας 280.000 κ.μ., είναι άδεια λόγω ανομβρίας.

*Ο δήμαρχος, Γιώργος Πουσσαίος, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα φέτος, μακροπρόθεσμα όμως πρέπει να μειωθεί η σπατάλη. «Το πρόβλημα των Κυκλάδων, όμως, πρέπει να αντιμετωπίζεται ανά νησί και σε ορισμένα πάντα θα χρειάζεται και η μεταφορά με υδροφόρες».

*Ακόμη και εκτός Κυκλάδων, σε ένα νησί όπως η Μυτιλήνη, που υδροδοτείται κατά 90% από τις πηγές του, η ΔΕΥΑ κάνει καθημερινά διακοπές νερού για προληπτικούς λόγους.

*«Τις χρονιές με βροχόπτωση δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα», λέει ο διευθυντής, Παν. Κλαζίτης. «Φέτος όμως κάναμε και γεωτρήσεις και ξεκινήσαμε ενημέρωση του κοινού για περιορισμό της κατανάλωσης».


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 05/08/2001

water quality, water pollution, water filters, www.FiltraNerou.gr

 , ,          , ,         , ,

FiltraNerou.gr | Εταιρεία | Γενική παρουσίαση
Εμφιαλωμένο νερό | Νερό βρύσης | Άρθρα
Φίλτρα | Ψύκτες | Σημεία πώλησης