, ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,Και χακί νερό

Του Π. ΚΟΡΩΝΑΙΟΥΑκατάλληλο βρέθηκε σε ποσοστό 13,5% το πόσιμο νερό στρατιωτικών μονάδων του λεκανοπεδίου , ενώ εργαστηριακή εξέταση έδειξε ότι σε 6 περιπτώσεις οι ακτές κοντά σε μονάδες ήταν ακατάλληλες για κολύμβηση.

Πρόκειται για αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που διενήργησε το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ) , ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια ελέγχων στην Ελλάδα και ένα από τα 8 στρατιωτικά κέντρα που καλύπτουν όλη την επικράτεια.

Έλεγχος

Πέρα από τους ελέγχους τροφίμων, το ΚΒΙΕΣ ελέγχει δείγματα πόσιμου και θαλασσινού νερού όλων των μονάδων της Αττικής , καλύπτοντας και του τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων: από τις δεξαμενές νερού σε υποβρύχια και σε φρεγάτες, μέχρι τα θαλάσσια νερά ναυστάθμων ή μονάδων που χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικά θέρετρα.

*Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών και χημικών εξετάσεων που έγιναν λοιπόν κατά το 1998 στο πόσιμο νερό έδειξαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις το νερό ήταν ακατάλληλο για κατανάλωση.

*Στο ΚΒΙΕΣ έφτασαν προς εξέταση 540 δείγματα, τα οποία υποβλήθηκαν σε 330 μικροβιολογικές και 113 χημικές εξετάσεις στα εργαστήρια, ακολουθώντας τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

*Ακατάλληλα κρίθηκαν 73. Το πρόβλημα οφείλεται είτε στην προέλευση του νερού από γεωτρήσεις είτε σε βλάβες του δικτύου εντός των μονάδων.

*Οι έλεγχοι που διενήργησε το ίδιο κέντρο και αφορούν την ποιότητα του θαλάσσιου ύδατος, καλύπτοντας μια έκταση από τις ακτές της Εύβοιας – εκεί βρίσκεται ναυτική βάση – μέχρι το Μαραθώνα – όπου είναι τα θέρετρα αξιωματικών.

Τα πορίσματα

*Σε 6 περιπτώσεις τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ακτές είναι ακατάλληλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες , το πρόβλημα είχε εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ανδρέα, όπου ιδιώτης βρέθηκε να αδειάζει λύματα.

*Το ΚΒΙΕΣ , επίσης εντόπισε ότι σε 8 περιπτώσεις – σε σύνολο 26 δειγμάτων – οι μονάδες βιολογικών καθαρισμών δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων , ο διευθυντής του ΚΒΙΕΣ, αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Μπαμπές, διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Σαρωνικού παρουσιάζει έντονη βελτίωση.

Όσο αφορά το πόσιμο νερό, ο ίδιος υπογραμμίζει πως η ποιότητά του επιβαρύνεται σε περιοχές όπου δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως αποχετευτικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η χλωρίωση ή το φιλτράρισμα στο νερό των γεωτρήσεων.

Οι έλεγχοι που διενεργεί το κέντρο επεκτάθηκαν πρόσφατα και εκτός στρατιωτικών μονάδων. Για λογαριασμό της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής , για παράδειγμα , τα ΚΒΙΕΣ ελέγχει τις συνθήκες σε ιχθυοκαλλιέργειες στο Σαρωνικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/09/1999

water quality, water pollution, water filters, www.FiltraNerou.gr

 , ,          , ,         , ,

FiltraNerou.gr | Εταιρεία | Γενική παρουσίαση
Εμφιαλωμένο νερό | Νερό βρύσης | Άρθρα
Φίλτρα | Ψύκτες | Σημεία πώλησης