, ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,ΠΕΔΙΝΗ ΗΛΕΙΑ Υψηλά ποσοστά νευρικών διαταραχών - Πάρκινσον

Πληρώνουν ακριβά το νερό με μαγγάνιο

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Ο εφιάλτης της πεδινής Ηλείας ονομάζεται Locura Manganica...

 , ,

Ο Δήμος Τραγανού δείχνει τη λύση στο πρόβλημα: εγκατέστησε σύστημα απομαγγανοποίησης στο υδραγωγείο του
Ερευνα επιστημόνων το 1992 στους κατοίκους της πεδινής Ηλείας οδηγήθηκε στο ανησυχητικό συμπέρασμα ότι η υψηλή περιεκτικότητα των υπογείων υδάτων σε μαγγάνιο έχει επιδράσει αρνητικά στην υγεία τους, προκαλώντας τους από νευρικές διαταραχές μέχρι και τη νόσο Πάρκινσον.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι ορατός και σήμερα.

Οι περιοχές Λεχαινών, Μυρσίνης, Ανδραβίδας, Τραγανού και Βουπρασίας «κολυμπούν» κυριολεκτικά πάνω σε ακατάλληλα προς πόση νερά, τα οποία είναι επιβαρημένα κατά δεκάδες φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο (0,050 mg/l) με μαγγάνιο.

Η κατανάλωση επί πολλά έτη, νερού που περιέχει μαγγάνιο, φαίνεται -σύμφωνα με τις υποψίες των επιστημόνων- να επηρέασε σε ορισμένες περιπτώσεις εφιαλτικά τον κοινωνικό ιστό της περιοχής, «φορτώνοντας» πολλούς εκ των κατοίκων με πλήθος από απλές ή σοβαρές νευρικές διαταραχές, με κυριότερη τη νόσο του Πάρκινσον.

Ο εφιάλτης που τόσα χρόνια ακουγόταν μεταξύ των κατοίκων σαν «μύθος», δυστυχώς επιβεβαιώνεται από τη διδακτορική διατριβή του νυν διευθυντή του Νευρολογικού Τμήματος του νοσοκομείου « Αγιος Ανδρέας», Νικολάου Μακρή.

Η έρευνα που έχει στη διάθεσή της η «Ε» πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Βόρειας πεδινής Ηλείας το 1992. Εκεί δηλαδή όπου είχε εντοπιστεί το πρόβλημα της ασυνήθιστης περιεκτικότητας του νερού σε μαγγάνιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Μακρή, στην περιοχή Λεχαινών, όπου οι συγκεντρώσεις του μαγγανίου στο πόσιμο νερό ήταν σχετικά χαμηλές, βρέθηκαν δύο πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον σε σύνολο εξετασθέντων από τυχαίο δείγμα 62 ατόμων.

Στην περιοχή της Ανδραβίδας, όμως, όπου οι συγκεντρώσεις του μαγγανίου στο νερό ήταν υψηλές, βρέθηκαν πέντε πάσχοντες από τη νόσο του Πάρκινσον σε σύνολο εξετασθέντων από τυχαίο δείγμα 77 ατόμων.

«Αυτές οι πέντε περιπτώσεις νόσου Πάρκινσον που βρέθηκαν τότε στην περιοχή της Ανδραβίδας, συγκρινόμενες με τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου (1% με μέση ετήσια συχνότητα σταθερή τα τριάντα τελευταία χρόνια, που ανέρχεται σε είκοσι περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους) κρίνονται υψηλές», λέει στην «Ε» και προσθέτει:

«Η αύξηση της νόσου Πάρκινσον, που διαπιστώθηκε στην Ανδραβίδα τότε, με τη μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγγάνιο στο πόσιμο νερό, είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με τοξική δράση του μαγγανίου στο ντοπαμινεργικό σύστημα ΚΝΣ, η οποία οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του κυτταρικού νευρωνικού του πληθυσμού».

Οπως τονίζει κατηγορηματικά ο κ. Μακρής, θεωρείται κάτι παραπάνω από αναγκαίο στην πεδινή Ηλεία όπου και εντοπίζεται το πρόβλημα, να τοποθετηθούν ειδικές συσκευές και φίλτρα κατακράτησης του μαγγανίου, διαφορετικά, όπως αναφέρει, το πρόβλημα των νευρικών διαταραχών μπορεί να λάβει επιδημικές διαστάσεις.

Τη λύση στο πρόβλημα του μαγγανίου έχει δώσει από χρόνια μόνο ο Δήμος Τραγανού. Οπως είπε στην «Ε» ο δήμαρχος της πόλης, Γρηγόρης Γιαννακόπουλος, από το 1995 έχει εγκατασταθεί στο χώρο του υδραγωγείου ειδική συσκευή βιολογικού τύπου, η οποία κατακρατά το μαγγάνιο από το νερό.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/06/2003

water quality, water pollution, water filters, www.FiltraNerou.gr

 , ,          , ,         , ,

FiltraNerou.gr | Εταιρεία | Γενική παρουσίαση
Εμφιαλωμένο νερό | Νερό βρύσης | Άρθρα
Φίλτρα | Ψύκτες | Σημεία πώλησης