, ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,Βάι: Νερό – δηλητήριο νεκρώνει φοινικόδεντρα

ΚΡΗΤΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ


Τον κώδωνα του κινδύνου καταστροφής του φοινικόδασους Βάι της επαρχίας Σητείας κρούουν οι επιστήμονες ερευνητές της Γ.Γ. Δασών στην έκθεσή τους μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στο δάσος με στόχο να διερευνήσουν τα αίτια της νέκρωσης των φοινικόδεντρων και της μειωμένης ζωτικότητας των φοινίκων.

Συγκεκριμένα , στην έκθεση αναφέρεται ότι κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε νέκρωση μόνο σε μια μικρή ομάδα 6-7 δέντρων η οποία αποτελούνταν από ένα μεγάλο φοινικόδεντρο και τις παραφυάδες του. Επίσης νέκρωση παρατηρήθηκε σε ένα ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό φυλλοκλάδων στο κατώτερο τμήμα της κόμης καθώς και σε μεγάλη έκταση των άκρων των φυλλοκλάδων των δέντρων, ενώ όλοι οι φοίνικες παρουσιάζουν την εικόνα δέντρων μειωμένης ζωτικότητας.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι το Ph του εδάφους και του νερού είναι υψηλό (7,30), όπως είναι υψηλές και οι τιμές της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του νερού που το καθιστούν ακατάλληλο για αρδευτικούς σκοπούς, και μύκητες.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι οι ρίζες των νεκρών δέντρων είχαν προσβληθεί από το μύκητα omphalotus olearius , ο οποίος παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε φοίνικες. Και οι ερευνητές καταλήγουν ότι απαιτείται η περαιτέρω μελέτη του φαινομένου για τυχόν μεταφορά υπογείως θαλασσινού νερού από πιθανή διατάραξη του υδροφόρου ορίζοντα οφειλόμενη σε υπερβολικές αντλήσεις του νερού στην κοιλάδα.

Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για περιορισμό και πλήρη αποτροπή κατάκλισης της κοιλάδας του φοινικόδασους με νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε περίπτωση που θα υπάρξει συνέχεια στη νέκρωση φοινίκων θα πρέπει να γίνει λεπτομερής εξέταση στην περιοχή , εάν έχουν προσβληθεί και άλλα δέντρα από το μύκητα, καθώς και η ύπαρξη άλλων παθογόνων οργανισμών.

«Για μας η προστασία του Βάι είναι σημαντικό θέμα, για αυτό είμαστε σε επιφυλακή. Πέρυσι είχαμε το πρόβλημα ξήρανσης από το μύκητα που ευτυχώς δεν έχει επεκταθεί…», δήλωσε στην «Ε» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κ. Ποταμιανάκης.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/05/1995

water quality, water pollution, water filters, www.FiltraNerou.gr

 , ,          , ,         , ,

FiltraNerou.gr | Εταιρεία | Γενική παρουσίαση
Εμφιαλωμένο νερό | Νερό βρύσης | Άρθρα
Φίλτρα | Ψύκτες | Σημεία πώλησης