, ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,Ελλάδα: Νερό έχουμε, μυαλό δεν έχουμε…

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
EXΟYME, AΛΛA ΔEN ΠPΟΣEXΟYME

Πλούσια, αλλά...σπάταλη. Οι χαρακτηρισμοί για την πολιτική της Ελλάδας στον τομέα της διαχείρισης των υδατικών πόρων προέρχονται από τα πιο υπεύθυνα στόματα, αυτά των επιστημόνων του ΟΟΣΑ που συνέταξαν την πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Ο όρος «πλούσια» αναφέρεται στα αποθέματα νερού και η «σπατάλη» στην έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής απέναντι σε ένα αγαθό που κάθε άλλο παρά αφθονεί στη φύση. Αρκεί να αναφερθεί ότι η ένταση νερού στην Ελλάδα, με άλλα λόγια η σχέση ανάμεσα στη συνολική άντληση ως προς τους διαθέσιμους πόρους, υπολογίζεται στο 12% και είναι ελαφρώς υψηλότερη από το μέσο όρο των χωρών του διεθνούς οργανισμού.

Η βασική αιτία γι' αυτήν την εικόνα είναι η γεωργία, αφού η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού στον οικιακό τομέα, παρά τη συνεχή αύξηση, είναι 830 κυβικά και είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Η Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, διαθέτει μεγάλα αποθέματα γλυκού νερού, αφού το ύψος των ετήσιων βροχοπτώσεων διαμορφώνεται -κατά μέσο όρο- στα 700 χιλιοστά, που αντιστοιχεί σε 115 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Από αυτές τις ποσότητες, οι μισές χάνονται λόγω του φαινομένου της εξατμισοδιαπνοής, ενώ άλλα 35 δισ. κυβικά αντιπροσωπεύουν την επιφανειακή απορροή των ποταμών της ηπειρωτικής Ελλάδας και καταλήγουν στη θάλασσα. Η σπατάλη σε όλο της το μεγαλείο...

Περίπου το 87% των αποθεμάτων νερού της χώρας προορίζεται για γεωργική χρήση, όπου η κατάσταση θεωρείται κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική. Οι απώλειες στα υποτυπώδη, στις περισσότερες περιπτώσεις, αρδευτικά δίκτυα, φτάνουν μέχρι και 80%. Η σπατάλη γίνεται ακόμα πιο αποκαλυπτική, αν σημειωθεί ότι τα τελευταία 15 χρόνια, και παρά το «φρένο» της τελευταίας πενταετίας, οι αρδευόμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί κατά 40%, με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν στο ένα τρίτο τής συνολικά καλλιεργούμενης έκτασης.

Παράδειγμα προς αποφυγήν αποτελεί ο νομός Αργολίδας, όπου τα τελευταία 40 χρόνια οι άνυδρες καλλιέργειες έχουν αντικατασταθεί από υδροβόρα εσπεριδοειδή, με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν εξαντληθεί τα αποθέματα. Οι γεωτρήσεις συχνά φτάνουν σε βάθος έως και 400 μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουμε εδώ και χρόνια εκτεταμένη υφαλμύρωση των υπόγειων νερών. Με άλλα λόγια, φαύλος κύκλος...

Το δεύτερο «μείον» της χώρας μας είναι η άνιση κατανομή. Το ύψος της βροχόπτωσης φτάνει τα 900 χιλιοστά στην Κέρκυρα και τα Γιάννενα, αλλά είναι μικρότερο από τα 400 στην Αθήνα και τη Νάξο. Οι ειδικοί λένε σχηματικά ότι η Ελλάδα χωρίζεται με μια νοητή γραμμή σε δύο τμήματα. Το ανατολικό, που καλύπτει την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του δυτικού Αιγαίου και την ανατολική Κρήτη, είναι φτωχό σε βροχές, σε αντίθεση με τη δυτική Ελλάδα. Μάλιστα ορισμένες περιοχές στη νότια και κεντρική χώρα, όπως και μερικά νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης, θεωρείται ότι βρίσκονται στο στάδιο της ερημοποίησης.

Το 85 έως και 90% των αποθεμάτων προέρχεται από ποταμούς και λίμνες, με τους πρώτους να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος, συμμετέχοντας με ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Οι μεγάλες ποσότητες διασφαλίζονται από οκτώ μεγάλες λεκάνες αποστράγγισης: του Αχελώου, του Αξιού, του Στρυμόνα, του Aλιάκμονα, του Εβρου, του Νέστου, του Αραχθου και του Καλαμά. Μαζί με τον Αλφειό διατρέχουν μέσα σε ελληνικό έδαφος πάνω από 100 χιλιόμετρα. Τέσσερις από αυτούς (Εβρος, Νέστος, Στρυμόνας και Αξιός) πηγάζουν από γειτονικές χώρας και φτάνουν στα ελληνικά σύνορα «κουβαλώντας» 12 δισ. κυβικά μέτρα νερού. Είναι αυτά για τα οποία δημιουργούνται κάθε τόσο κρίσεις με τη Βουλγαρία και το κράτος των Σκοπίων.

Στα επιφανειακά νερά συνεισφέρουν και 41 φυσικές λίμνες, από τις οποίες οι 19 με εμβαδόν περισσότερα από 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, οι οποίες καλύπτουν συνολικά περισσότερα από 6 εκ. στρέμματα, το 0, 5% της συνολικής έκτασης της χώρας. Οι μεγαλύτερες είναι η Τριχωνίδα, η Βόλβη και η Βεγορίτιδα, ενώ η Μεγάλη Πρέσπα μοιράζεται επίσης στην Αλβανία και τα Σκόπια. Υπάρχουν επίσης 14 τεχνητές λίμνες, από τις οποίες οι δέκα έχουν επιφάνεια περισσότερα από 5 τετραγωνικά, ενώ το σύνολο αντιπροσωπεύει 260.000 στρέμματα. Στη χώρα μας έχουν, τέλος, καταγραφεί 378 υγροβιότοποι που καλύπτουν περισσότερα από 2 εκ. στρέμματα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), εννιά από τους έντεκα σημαντικότερους υγροβιότοπους, που προστατεύονται -προφανώς στα...χαρτιά- από τη διεθνή σύμβαση Ramsar, χαρακτηρίζονται ρυπασμένοι.

Τα υπόγεια νερά αντιπροσωπεύουν το 10 έως 15% των συνολικών αποθεμάτων, έχουν όμως σημαντικό ρόλο στις αρδεύσεις, αφού εξασφαλίζουν το 40% των ποσοτήτων που καταναλώνονται σε αυτόν το σημαντικό για τη χώρα μας τομέα.

Η οικιακή κατανάλωση αντιστοιχεί στο 10% περίπου των ποσοτήτων που καταναλώνονται κάθε χρόνο. Σήμερα το 90% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε δίκτυο ύδρευσης, έναντι 30% τη δεκαετία του '50. Παρουσιάζει όμως ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω των υψηλών απαιτήσεων σε θέματα ποιότητας. Η Αθήνα μάλιστα είναι από τις ελάχιστες πρωτεύουσες στον κόσμο που διαθέτει πόσιμο νερό από το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα, κυρίως στα υπόλοιπα αστικά κέντρα.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/11/2000

water quality, water pollution, water filters, www.FiltraNerou.gr

 , ,          , ,         , ,

FiltraNerou.gr | Εταιρεία | Γενική παρουσίαση
Εμφιαλωμένο νερό | Νερό βρύσης | Άρθρα
Φίλτρα | Ψύκτες | Σημεία πώλησης