, ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,Προκαλεί ανικανότητα – καρκίνους
Σοκ για επικίνδυνη ουσία σε σκευάσματα από πλαστικό PVC.

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΖΗ

Ευρεία παρουσία της τοξικής ουσίας DEHP , μιας φθαλικής ένωσης που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε πλαστικά και έχει αρνητική επίδραση στους αντρικούς γεννητικούς αδένες, έδειξε έρευνα της «Γκρινπίς» σε 46 δείγματα ιατρικών προϊόντων κατασκευασμένων από πλαστικό PVC, που κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Τα προϊόντα που ανέλυσε η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση «συλλέχθηκαν» με τη βοήθεια και την καθοδήγηση ιατρικού προσωπικού. Οι αναλύσεις για παρουσία φθαλικών ενώσεων έγινα στο εργαστήριο «Stat analysis – Chicago , Illinois» των ΗΠΑ.

Οι ασθενείς , κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους , μπορούν να εκτεθούν σε DEHP από διάφορα ιατρικά προϊόντα , όπως , για παράδειγμα, εκείνοι που κάνουν αιμόλυση: εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες DEHP, καθώς αυτό απελευθερώνεται από τους ασκούς του PVC, στους οποίους συχνά αποθηκεύεται το αίμα. Οι κατασκευαστές ασκών για παροχή ενδοφλεβίων διαλυμάτων «παραδέχονται ότι το DEHP εισέρχεται σε διαλύματα χλωριούχου νατρίου και δεξτρόζης , που χρησιμοποιούνται συχνά ως ενδοφλέβια διαλύματα σε ασθενείς». Τα επίπεδα EHP που έχουν μετρηθεί σε ενδοφλέβια διαλύματα είναι πάνω από 800 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά στις ΗΠΑ για το πόσιμο νερό.

Ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου «Γκρινπίς», κ. Στέλιος Ψωμάς είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι το 1998 η επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα πως η σημαντικότερη επίδραση του DEHP στους ανθρώπους είναι η βλάβη στους όρχεις. Επί του παρόντος , συνέχισε , οι ερευνητές που χρησιμοποιούν DEHP στα εργαστήρια τους βλέπουν τις εξής επισημάνσεις στη συσκευασία: R45 (μπορεί να προκαλέσει καρκίνο), R62(πιθανός κίνδυνος για μείωση γονιμότητας), R63 (πιθανός κίνδυνος για βλάβες σε έμβρυα), R36/37/38 (ερεθιστικό για τα μάτια, το αναπνευστικό και το δέρμα).

Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το DEHP μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, στο αναπαραγωγικό σύστημα, το συκώτι, τα νεφρά , την καρδιά και τους πνεύμονες.

Η αμερικανική υπηρεσία προστασίας περιβάλλοντος θεωρεί το DEHP ύποπτο καρκινογένεσης για τον άνθρωπο.

Πολλές χώρες , συμπεριλαμβανόμενης της Ελλάδας, έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα που περιορίζουν τη χρήση του DEHP και άλλων φθαλικών ενώσεων (και σε παιχνίδια PVC).

Η κοινοτική οδηγία 93/42/ΕΕ καθορίζει προδιαγραφές για ιατρικά προϊόντα, οι οποίες ουσιαστικά οδηγούν στην υιοθέτηση υλικών εναλλακτικών του PVC. Η οδηγία απαιτεί , για παράδειγμα , «ιατρικά προϊόντα που εξαλείφουν ή περιορίζουν το ρίσκο κατά το δυνατόν», μέσω «ασφαλούς σχεδιασμού και κατασκευής».
Αυτό έρχεται σε «αντίθεση με την ίδια τη φύση του PVC, το οποίο για να καταστεί χρήσιμο απαιτεί την προσθήκη πλαστικοποιητών, όπως το DEHP. Η ίδια οδηγία καθιστά σαφές ότι «τα ιατρικά εργαλεία πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από τη διαφυγή ουσιών από το προϊόν». Και ότι «πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των χρησιμοποιούμενων υλικών σε ό,τι αφορά την τοξικότητα.».

Οι χώρες στις οποίες έγινε η έρευνα είναι: Αυστρία , Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ινδία, Ισπανία, Ολλανδία και Φιλιππίνες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/10/1999

water quality, water pollution, water filters, www.FiltraNerou.gr

 , ,          , ,         , ,

FiltraNerou.gr | Εταιρεία | Γενική παρουσίαση
Εμφιαλωμένο νερό | Νερό βρύσης | Άρθρα
Φίλτρα | Ψύκτες | Σημεία πώλησης