, ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,Δίωξη για ακατάλληλα εμφιαλωμένα νερά κατά των υπευθύνων εφτά εταιρειών και καταστηματαρχών που τα διέθεταν στην αγορά.

Ακατάλληλα προς πόσιν και σε ορισμένες περιπτώσεις μολυσμένα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία εμφιαλωμένα νερά κατηγορούνται ότι διοχέτευαν στην αγορά εφτά εταιρίες και καταστήματα πώλησης εμφιαλωμένων νερών.

Χθες ο εισαγγελέας Αγορανομίας Αθηνών Δημήτριος Ζαχαρόπουλος άσκηση ποινική δίωξη εναντίον των υπευθύνων εφτά εταιρειών, αλλά και καταστηματαρχών για διάθεση ακατάλληλου προς πόσιν εμφιαλωμένου νερού.

Και επίσης σε τρεις περιπτώσεις για διάθεση μολυσμένου και επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία εμφιαλωμένου νερού.

Οι εφτά εταιρείες εμφιαλώσεως νερού , οι υπεύθυνοι των οποίων , διώκονται ποινικά και με απευθείας κλήση θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών , είναι:
«Δουμπιά», «ΗΒΗ Λουτρακίου», «Σουρωτή», «Βίκος», «Κορφού», «Ροή» και «Π.Μ.Μαρινόπουλος».

ειδικότερα οι υπεύθυνοι των εταιρειών «Ροή», «Κορφού» και «Π.Μ.Μαρινόπουλος», διώκονται για διάθεση μολυσμένου και επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία νερού. Το Φεβρουάριο του 1993 οι βουλευτές του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος και Μαν. Δρεττάκης, με επερώτηση τους στη Βουλή, κατήγγειλαν ότι εταιρείες εμφιαλώσεως εμφιαλώνουν… νερό της ΕΥΔΑΠ και κερδοσκοπούν σε βάρος του καταναλωτικού κοινού. Με βάση την καταγγελία – σοκ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αθαν. Ανδρεουλάκος έδωσε την εντολή να διενεργηθεί δικαστική έρευνα για την αποκάλυψη του παράνομου κυκλώματος εμφιαλώσεως νερού της ΕΥΔΑΠ.

Την ίδια εποχή υπήρξαν καταγγελίες πολιτών , σύμφωνα με τις οποίες κυκλοφορούσαν στην αγορά ακατάλληλα εμφιαλωμένα νερά.

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας ο εισαγγελέας Αγορανομίας Δημήτριος Ζαχαρόπουλος διενήργησε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούσαν στην αγορά τόσο σε εταιρείες όσο και σε καταστήματα πώλησης.

Ελήφθησαν 88 δείγματα , των οποίων έγινα μικροβιολογικές εξετάσεις στο Εργαστηρίων Δημόσιας Υγιεινής (ΚΕΔΥ), στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στο Ειδικό Εργαστήριο της ΕΥΔΑΠ.

Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι 13 εκ των 88 ληφθέντων δειγμάτων δεν πληρούσαν τους όρους των σχετικών υγιειονομικών διατάξεων. Από τα 13 αυτά δείγματα , τα 10 κρίθηκαν ακατάλληλα προς πόσιν και τα τρία μολυσμένα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Τα 10 ακατάλληλα προς πόσιν δείγματα ανήκαν στις εταιρείες «Δουμπιά», «ΗΒΗ Λουτρακίου», «Σουρωτή», «Βίκος», «Κορφού», «Ροή» και «Π.Μ.Μαρινόπουλος». Τα τρία μολυσμένα και επικίνδυνα δείγματα ανήκαν στις εταιρείες «Ροή», «Κορφού» και «Π.Μ.Μαρινόπουλος».

Ωστόσο από την εισαγγελική έρευνα πιθανολογείται ότι η αλλοίωση των εμφιαλωμένων νερών μπορεί να οφείλεται στον τρόπο αποθήκευσης και μετακίνησης τους στην αγορά. Κι αυτό , γιατί πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις πηγές ΗΒΗΣ Λουτρακίου και Βίκου, οι οποίοι απέδειξαν ότι το νερό στις πηγές ήταν καθαρό και απολύτως κατάλληλο για εμφιάλωση. Προς τούτοις , παραπέμπονται ενώπιον του Τριμερούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών , εκτός από τους αγορανομικούς υπεύθυνους των εφτά εταιρειών εμφιαλώσεως νερού, και οι καταστηματάρχες , στα καταστήματα των οποίων βρέθηκαν ακατάλληλα προς πόσιν δείγματα νερού.

Ας ελπίσουμε ότι ενώπιον του δικαστηρίου θα αποδειχθεί ποιοι ευθύνονται πραγματικά για τη διοχέτευση στην αγορά ακατάλληλου προς πόσιν και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία εμφιαλωμένου νερού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/1993

water quality, water pollution, water filters, www.FiltraNerou.gr

 , ,          , ,         , ,

FiltraNerou.gr | Εταιρεία | Γενική παρουσίαση
Εμφιαλωμένο νερό | Νερό βρύσης | Άρθρα
Φίλτρα | Ψύκτες | Σημεία πώλησης