, ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,water quality, water pollution, water filters, www.FiltraNerou.gr

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Η ατραζίνη από τους ψεκασμούς εσπεριδοειδών, στον υδροφόρο ορίζοντα
Πίνουμε νερό με καρκινογόνα


Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Νερό με καρκινογόνες ουσίες πίνουν χιλιάδες Ελληνες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Πελοπόννησο, την Ηπειρο και την Κρήτη και ειδικότερα στην Αρτα, την Αργολίδα αλλά και όπου καλλιεργούνται εσπεριδοειδή.

 , , Αυτό οφείλεται στο γεγονός της χρησιμοποίησης συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων που περιέχουν την ουσία ατραζίνη, η οποία, όπως απέδειξαν μελέτες του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας σε συνεργασία με το Δημόκριτο, μπορεί να δημιουργήσει καρκινογενέσεις.

Καρκινογόνες ουσίες εμπεριέχονται και σε άλλα φυτοφάρμακα, όπως έδειξε η ίδια μελέτη, σε χημικά που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση των φιλμ, αλλά και σε ορισμένες κρέμες προσώπου που χρησιμοποιούνται για την αποχρωμάτωση, την απαλειφή δηλαδή λεκέδων από το πρόσωπο.

Για το ανησυχητικό αυτό ενδεχόμενο καρκινογενέσεων ο πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Βασίλης Μακρόπουλος, συνιστά άμεση ενημέρωση όσων ασχολούνται με τη γεωργία και χρησιμοποιούν αλόγιστα τα φυτοφάρμακα με τις ουσίες αυτές. Ο ίδιος, μάλιστα, θα ζητήσει συνεργασία με τους φορείς του αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος για να οργανώσει, σύντομα, εκδηλώσεις ενημέρωσης του κόσμου στις περιοχές αυτές της χώρας.

Για τις ουσίες αυτές, μέχρι πρότινος, δεν μπορούσαν οι επιστήμονες διεθώς, με τις μεθόδους ανάλυσης που υπήρχαν, να διαπιστώσουν εάν είναι ή όχι καρκινογόνες λόγω της τοξικότητάς τους. Το ΕΛΙΝΥΑΕ σε συνεργασία με το Δημόκριτο ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο, η οποία -όπως εξήγησε στην «Ε» η ερευνήτρια Γεωργία Τερζούδη- καταφέρνει να δει μέσα στον κυτταρικό κύκλο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η εξεταζόμενη ουσία είναι καρκινογόνα. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτιά και, όπως σημείωσε ο καθηγητής Μακρόπουλος, η μελέτη έγινε δεκτή για δημοσίευση και πρόκειται να δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος του έγκριτου επιστημονικού βρετανικού περιοδικού Metagenesis.

Η ατραζίνη που περιέχεται στο φυτοφάρμακο (ζιζανιοκτόνο) γνωστό ως atrazol, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στους ψεκασμούς των εσπεριδοειδών σε πολλές περιοχές της χώρας μας και είναι καρκινογόνο, εντοπίστηκε και σε επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ποσοστό συγκέντρωσης στο πόσιμο νερό. Αυτό -όπως εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος- παρατηρείται διότι η ατραζίνη έχει την ικανότητα να καταλήγει στον υδροφόρο ορίζοντα, επειδή δεν αποδομείται εύκολα στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να ανιχνεύεται και στο νερό.

Ο φάκελος με τα αποτελέσματα των μελέτων, που κατατάσσουν πλέον την ατραζίνη στις καρκινογόνες ουσίες, βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργείου Γεωργίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να απαγορεύσει την κυκλοφορία του ατραζόλ από τις αρχές του επόμενου έτους.

Μία άλλη ουσία, η υδροκινόνη, που σύμφωνα με τη μελέτη βρέθηκε επίσης καρκινογόνα, περιέχεται σε κρέμες προσώπου για την αποχρωμάτωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση για τους λεκέδες που κάνει ο ήλιος στο δέρμα, καθώς και στα χημικά εμφάνισης φωτογραφικών φιλμ. Η τρίτη ουσία που βρέθηκε να είναι καρκινογόνα είναι το παρακουάτ, που περιέχεται στο γνωστό σε όσους ασχολούνται με τη γεωργία φυτοφάρμακο gramoxon. Το φυτοφάρμακο αυτό χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στη γεωργία ενώ, όπως εξήγησε ο κ. Μακρόπουλος, είναι ραδιομηνυτικό, δηλαδή δρα σαν ακτινοβολία στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλώντας κυρίως σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες.

Πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκα, στολή) κατά τους ψεκασμούς, επισημαίνει ο κ. Μακρόπουλος, καθώς και το atrazol και το gramoxon μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία, αφού απορροφούνται από το δέρμα. Στη χώρα μας -συνέχισε ο καθηγητής- παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί από τους αγρότες να ραντίζουν χωρίς τον απαραίτητο για την ασφάλεια της υγείας τους εξοπλισμό, καθώς και κοντά στα σπίτια τους ή σε σχολεία εν ώρα μαθήματος.

Πρέπει να διαβάζονται προσεκτικά οι οδηγίες χρήσης των φυτοφαρμάκων, καθώς και να χρησιμοποιούνται οι απαιτούμενες μόνο ποσότητες. «Το σκεπτικό ότι περισσότερο φάρμακο βοηθά πιο πολύ είναι λανθασμένο και μπορεί να φέρει μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα και για την υγεία των ίδιων και των καταναλωτών», είπε ο ίδιος. Τα τρόφιμα περιέχουν περισσότερα φυτοφάρμακα από την ποσότητα που απαιτείται προκειμένου να προστατευθούν, εξήγησε ο καθηγητής. Οι αγρότες να τηρούν τους χρόνους ψέκασης, να μη ραντίζουν δηλαδή τα προϊόντα λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή (15-20 πριν πρέπει να σταματούν οι ψεκασμοί). Διότι, εάν δεν γίνεται και ο απαιτούμενος έλεγχος πριν διοχετευθούν τα προϊόντα στις αγορές, μπαίνουν σε κίνδυνο οι καταναλωτές.

Τα ρούχα με τα οποία ψεκάζουν οι αγρότες πρέπει να καθαρίζονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα.

Οσον αφορά το νερό, εξήγησε ο ίδιος, θα πρέπει να αποφεύγεται στις περιοχές όπου γίνονται ψεκασμοί το νερό των πηγαδιών, ενώ όσον αφορά το νερό της βρύσης συνιστά να γίνουν μετρήσεις από το υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εντοπίζονται οι καρκινογόνες ουσίες. Στην Αργολίδα, σημειώνει ο ίδιος, έχουν βρεθεί νιτροζαμίνες (αζοτούχες ενώσεις) στο νερό, οι οποίες είναι καρκινογόνες για τον οργανισμό.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/08/2003

water quality, water pollution, water filters, www.FiltraNerou.gr

 , ,          , ,         , ,

FiltraNerou.gr | Εταιρεία | Γενική παρουσίαση
Εμφιαλωμένο νερό | Νερό βρύσης | Άρθρα
Φίλτρα | Ψύκτες | Σημεία πώλησης