, ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,  , ,Μερικά σχόλια της GREENPEACE για ένα από τα επικίνδυνα χημικά συστατικά του νερού.
Το χλώριο.
Το χλώριο μπαίνει μεν στο νερό για να καταστρέψει οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό αλλά αυτό αντίστοιχα γίνεται επικίνδυνο όταν δεν αφαιρεθεί στην βρύση μας και μπει στο νερό που πίνουμε καθώς και στο φαγητό μας.

Η GREENPEACE προχωρεί σε ανακοινώσεις με τίτλο «Ο θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15, και ο διάβολος μόνο ένα, το χλώριο» και δημοσιεύει αποσπάσματα από έρευνες, βιβλία, άρθρα κ.α. Ακολουθούν μερικά από αυτά:
Έχει αποδειχθεί ότι πολλές οργανοχλωριομένες ενώσεις μπορούν να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις, να δράσουν ως οιστρογόνα, να επιδράσουν στο ενδοκρινικό σύστημα, να καταστείλουν την ανοσοποιητική δράση του οργανισμού, και να διαταράξουν την ομαλή ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Τουλάχιστον 117 οργανοχλωριωμένες ενώσεις ή ομάδες τέτοιων ενώσεων έχουν κατηγορηθεί για την πρόκληση μιας τουλάχιστον μορφής καρκίνου σε πειραματόζωα.

Οι οργανοχλωριωμένες ενώσεις ανιχνεύονται πια σε όλους τους οργανισμούς σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Τουλάχιστον 177 χλωριωμένες ενώσεις έχουν ανιχνευθεί στο ανθρώπινο σώμα (μητρικό γάλα, αίμα, σπέρμα, αναπνοή, κ.α.).

Γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού έχουν συνήθως και υψηλότερες συγκεντρώσεις οργανοχλωριομένων στο σώμα τους, σε σχέση με γυναίκες που δεν πάσχουν απ’ αυτή τη μορφή καρκίνου.

Ορισμένες οργανοχλωριωμένες ενώσεις παρεμβαίνουν στην ομαλή ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κυττάρων, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ελαττωματικών κυττάρων και ιστών.

Πολλές οργανοχλωριωμένες ενώσεις μιμούνται τη δράση των φυσικών ορμωνών, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων. Τουλάχιστον 22 ομάδες οργανοχλωριωμένων, στις οποίες κατατάσσονται χιλιάδες ενώσεις, φαίνεται ότι επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα.

Κάποιες οργανοχλωριωμένες ενώσεις καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο.

Μόνο από την μονάδα παραγωγής PVC της ΕΚΟ στην Θεσσαλονίκη, εκλύονται στην ατμόσφαιρα 360 τόνοι βινυλοχλωριδίου το χρόνο. Οι ουσίες αυτές ανιχνεύονται πια στα υπόγεια ύδατα, το πόσιμο νερό, και σε ανθρώπινους ιστούς.

Οι συγκεντρώσεις οργανοχλωριωμένων ενώσεων που ανιχνεύονται στο ευρύτερο περιβάλλον είναι σε τέτοια επίπεδα ώστε να μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές σε ανθρώπους και άλλους οργανισμούς. Οι ενδοκρινικές αλλαγές μπορούν να εκφραστούν με ποικίλους τρόπους, όπως με προβλήματα στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη, καταστολή του ανοσοποιητικού, καρκινογενέσεις κ.α.

Έχει αποδειχθεί ότι 22 τουλάχιστον ομάδες οργανοχλωριωμένων ενώσεων μιμούνται τις φυσικές ορμόνες η παρεμβαίνουν με κάποιο τρόπο στις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού. Ανάμεσα στις ορμόνες που μιμούνται περιλαμβάνονται τα οιστρογόνα, τα φυτοφάρμακα κ.α. προσκολλώνται στον φυσικό υποδοχέα των οιστρογόνων και δρουν έτσι απ’ ευθείας σαν τις φυσικές ορμόνες ακολουθώντας όμως την καταστρεπτική τους βάση για την οποία έχουν πρωτογενώς κατασκευαστεί. Άλλες ενώσεις πάλι δρουν εμμέσως επηρεάζοντας το ενδοκρινικό σύστημα με άλλους τρόπους. Οι διοξίνες για παράδειγμα μειώνουν τον αριθμό των υποδοχέων των φυσικών ορμονών ανατρέποντας έτσι την ορμονική ισορροπία του οργανισμού.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δράση των ξενο-οιστρογόνων στα βρέφη και γενικά σε άτομα νεαρής ηλικίας. Με την ευρεία διασπορά αυτών των ουσιών στο περιβάλλον, μπορούμε να πούμε ότι πρακτικά τα νεογέννητα παιδιά δέχονται ένα καταιγισμό ξενο-οιστρογόνων. Πολλές από τις ουσίες αυτές διοχετεύονται στο έμβρυο μέσω του πλακούντα της μήτρας και του μητρικού γάλακτος. Οι συνέπειες αυτής της επιβάρυνσης μπορούν να φανούν έπειτα από πολλά χρόνια.
Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι μια μικρή δόση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν αρκετή για να εμφανίσουν τα νεογέννητα αρσενικά μεταξύ άλλων, αλλοιώσεις στο γενετικό τους σύστημα μέχρι και την εμφάνιση θηλυκής ενδοκρινικής συμπεριφοράς.

Οι επιπτώσεις αυτές αρχίζουν να παίρνουν διαστάσεις επιδημίας. Εμφανίζονται πλέον σε πολλά ζωικά είδη αλλά και σε ανθρώπους. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι έμβρυα που εκτέθηκαν στην ορμόνη DES, παρουσίασαν μετά τη γέννα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των όρχεων, ανωμαλίες του αναπαραγωγικού συστήματος, μειωμένη πυκνότητα σπερματικού υγρού, και μειωμένη δυνατότητα τεκνοποίησης. Στις βιομηχανικές χώρες ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στους άρρενες έχει μειωθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ τα κρούσματα καρκίνου των όρχεων τετραπλασιάστηκαν στο ίδιο διάστημα. Στις γυναίκες αντίστοιχα η επίδραση ξενοοιστρογόνων οδηγεί στην απώλεια των θηλυκών χαρακτηριστικών, διαταραχή του έμμηνου κύκλου, αλλοιώσεις των γεννητικών οργάνων και στειρότητα.

Έρευνες σε γυναίκες που εκτέθηκαν ως έμβρυα στην ορμόνη DES, έδειξαν υψηλά ποσοστά καρκίνου της μήτρας, προβλήματα και επιπλοκές στη γέννα, μειωμένη γονιμότητα, νευρολογικές και ορμονικές διαταραχές καθώς και βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ΕΚΟ εκλύει 360 τόνους βινυλοχλωριδίου και σημαντικές ποσότητες διοξινών και άλλων συγγενών ενώσεων. Τόσο το βινυλοχλωρίδιο, όσο και το διχλωροαιθάνειο, είναι γνωστό ότι προκαλούν γενετικές μεταλλάξεις με επεκτάσεις σε ασθένειες έως και του καρκίνου.

Το 1990, το Γερμανικό Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για τα Περιβαλλοντικά Θέματα δήλωνε: «…χημικοί και μηχανικοί στη βιομηχανία και τα πανεπιστήμια, όλο και περισσότερο δέχονται ότι η δυναμική ανάπτυξη των χλωριωμένων ενώσεων στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 αποτέλεσε ένα αποφασιστικής σημασίας λάθος στη βιομηχανική ανάπτυξη του 20ο αιώνα, που δεν θα είχε συμβεί αν υπήρχε η γνώση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία που οφείλονται στο χλώριο…»

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΤΗΝ GREENPEACE. ΟΠΟΙΟΙ ΑΚΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ, ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ… Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΝΩ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ (Βλ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ 4ος Αιώνας π.Χ.).

 , ,          , ,         , ,

FiltraNerou.gr | Εταιρεία | Γενική παρουσίαση
Εμφιαλωμένο νερό | Νερό βρύσης | Άρθρα
Φίλτρα | Ψύκτες | Σημεία πώλησης